TENIM REPTE!! 25.10.2019


Ja tornem a ser aquí, famílies! Segur que ens heu trobat a faltar!

Aquests dies hem continuat amb la nostra aventura i la veritat és que hem avançat força! Hem seguit parlant, per exemple, de les famílies i , ara que ja sabem per a què serveix, n’hem buscat la definició al diccionari. Hem vist que no ens acabava de convèncer perquè no inclou de la manera que ens agradaria totes les possibles organitzacions familiars que hem vist que existeixen, i tampoc remarca allò que és o hauria de ser més important en una família. Així que, sense dubtar-ho massa, hem fet la nostra pròpia definició de FAMÍLIA. Ens ha quedat prou senzilla i correcta com per esdevenir una molt bona definició del que és qualsevol família. Cadascú n’ha fet la còpia i el Jordi ens ha felicitat perquè hi ha hagut molt pocs errors!! Revisar quan fem una còpia també és fer d’exploradors, sabeu? Cal buscar les diferències entre l’original i la nostra producció per identificar els errors i poder-los arreglar.




El Jordi ens va proposar també fer el dibuix de la nostra família, la nuclear, adjuntant el nom i el rol familiar a cada personatge. Vam aprofitar per reforçar també la figura humana i donar realisme als nostres dibuixos. Ara ja ens comencem a fixar en el coll, les orelles, els dits de les mans, les espatlles, les celles... i altres parts del cos que sovint passem per alt quan dibuixem persones. Per cert! Ara que parlem de les nostres famílies, ja tenim penjades a la classe les fotografies familiars que hem anat portant. Ja hem vist que tots tenim el mateix model de família i que totes encaixen en la nostra definició. Al costat de les fotografies hi hem adjuntat la definició renovada del que per nosaltres és una família i, també, altres fotografies familiars que representen els altres models que hem estudiat: famílies adoptives, famílies amb pares o mares homosexuals, famílies monoparentals, famílies amb discapacitats, famílies amb pares separats, famílies diverses culturalment, i un etcètera llarg.


Vam aprofitar fins i tot les fotografies familiars per fer raonament matemàtic basat en problemes. El Jordi ens va preguntar com podia ser que hi hagués només 22 famílies a Ponent si som 24 alumnes. La veritat és que vam tardar una bona estona, però finalment vam aconseguir relacionar l’enigma amb la família de l’Ona i la Martina; i la família de l’Anna i l’Oriol. Tenir dues parelles de bessons al grup fa que disminueixi el nombre de famílies.

També, i per consolidar l’aprenentatge, aquests darrers dies cadascú ha hagut de demostrar tot  el coneixement adquirit sobre la diversitat familiar que ara ja sabem valorar i dibuixar 3 organitzacions familiars diferents. El ventall de tothom s’ha eixamplat de forma considerable! No ho hem pogut acabar tots però ho enllestirem aviat!





Una altra cosa que us volem explicar és que, fa uns dies, vam començar a explorar de ben a prop les 3 festes o celebracions tardorenques que ja tenim a tocar: la Castanyada, el Halloween i el Día de muertos. El Jordi ens va felicitar perquè vam demostrar una actitud exemplar que ens predisposa a assolir reptes cada vegada més difícils. Ens va repartir unes lectures que explicaven les característiques de cadascuna de les festes. Eren força llargues, però amb esforç, ajuda i paciència vam poder-ne fer la lectura col·lectiva i comentar-ne les parts principals.  A més, vam subratllar amb colors llampants les PARAULES CLAU de cadascun dels textos, que ara ja sabem què son.

Després, el Jordi ens va demanar que acompanyéssim cadascuna de les lectures amb un dibuix lliure sobre alguna part del contingut llegit, i la veritat és que ho vam fer tots molt bé. Vam descobrir que això pot ser una molt bona manera d’avaluar la nostra comprensió lectora, a part de divertida. Després, un cop nodrits amb la nova informació, vam comparar conjuntament les 3 celebracions i vam escriure’n les principals semblances i diferències. Això ens va portar  a reprendre les diferències CULTURALS, ja que les festes tradicionals esdevenen indubtablement un clar exemple d’aquest tipus de diversitat Com a premi a la bona feina, el Jordi ens va posar la pel·lícula de COCO per identificar els elements propis de la celebració del Día de muertos. També ens va fer preguntes de comprensió al final. Realment, ens ha encantat veure la pel·lícula. És molt maca i emotiva. A més, ara que ja sabem en què consisteix el Día de muertos a Mèxic, creiem que reflecteix molt bé les peculiaritats d’aquesta festa.







Per cert! Ja sabem quin és el REPTE FINAL DEL NOSTRE PROJECTE!!! El Marcel ens va enviar una carta a la classe on hi deia que estava molt content de saber que avancem molt com a exploradors de diferències i com a experts en diversitat. Com que a ell li encanta tot el que té a veure amb l’ART, que també treballarem i reflexionarem, ens ha proposat fer EL MUSEU DE LES DIFERÈNCIES DE PONENT. Us ho podeu creure? És súper bona idea! Ens va encantar! Haurem de trobar un espai adient per mostrar amb OBRES D’ART tot el que ha après el nostre grup d’experts. A més, també ens ha dit que cadascun dels equips de treball tindrà una MISSIÓ a resoldre, però encara no tenim més informació. Estem molt emocionats! Vosaltres també, oi?

Parlant de grups d’experts, cal felicitar públicament l’apreciada ajuda de les famílies, i és que amb el “Què volem saber?” han sorgit interrogants molt i molt interessants que ens mouran a investigar la DIVERSITAT: la gran protagonista del nostre projecte. Tots vam arribar de casa amb una pregunta a resoldre per a cadascun dels sis grups de diferències, i, sorprenentment la proposta general és força variada, cosa que està molt bé i ens farà aprendre més! Aquesta feina ens ha permès organitzar els grups d’experts i repartir petites peces de la investigació per fer recerca en família. Caldrà reflexionar i investigar a casa per donar resposta a les preguntes que ens han tocat. Quan ja tinguem tota la informació, que s’ha de portar el DIMARTS 5 de NOVEMBRE, la començarem a gestionar en equip 

Vam comentar a classe que el tema d’aquest projecte ens fa encara més importants com a investigadors perquè no és precisament el que té més documentació als llibres o a Internet. Això ens porta necessàriament a reflexionar i a contrastar opinions, informació, etc.  

No és poc tot el que ja sabem de les diferències! Vam fer una bona exploració inicial. Ara bé, a les acaballes del projecte caldrà reprendre els coneixements previs recollits als inicis i aprovar-los o desestimar-los en funció del camí recorregut. Per fer el camí necessitem el motor, que és la informació. Tot el bagatge que tindrem aleshores ens ajudarà a reajustar les idees prèvies com a autèntics i experts exploradors! 

Ens comencem a acomiadar de vosaltres explicant-vos que l’exercici d’EXPLORACIÓ ens permet aprendre moltíssim. El nostre entrenament com a exploradors de diferències ens ha ajudat a reforçar la capacitat d’atenció, a comparar, a establir patrons, a deduir normes... De fet, aquests dies hem fet també activitats del PAI (Projecte d’Activació de la Intel·ligència) que han posat a prova la nostra capacitat d’atenció, així com també els dossiers de les lletres C i D, les quals hem analitzar en els seus possibles contextos. També hem descobert els patrons que segueixen els nombres a la taula numèrica i n’hem deduït la següent norma: dreta (+1u), esquerra (-1u), avall (+1d) i amunt (-1d). En el context lingüístic, hem après la norma del BRU i del BLAI, que són dos nens que es van enfadar fa temps i, seguint el consell de la mestra, van substituir els insults que habitualment es deien per una cantarella inofensiva: BRA, BRE, BRI, BRO, BRU, i BLA, BLE, BLI, BLO, BLU. Aquesta història ens ha ajudat a entendre que sempre que trobem aquests conjunts de lletres hem d’escriure B i mai V. Ara molts de nosaltres fem d’exploradors quan llegim algun conte i trobem fàcilment paraules que segueixen aquesta norma!

Us volem explicar, en darrer lloc, que hem fet també una suma cooperativa. Se’ns va repartir una quantitat de fitxes a cadascú i les vam organitzar en desenes i unitats. Després ens vam agrupar per parelles i vam sumar les 2 quantitats, i tot això seguint els passos que ja sabem: dibuixar, escriure la fórmula numèrica... Finalment, alguns ja hem començat a convertir la suma en l’operació principal d’un problema matemàtic inventat. El Jordi ens ha felicitat molt l’esforç que hi hem dedicat i ens ha dit que repetirem aquesta mateixa feina altres dies!

A continuació us deixem algunes fotografies d’aquestes darreres activitats!






Us enviem una MOLT FORTA ABRAÇADA! Fins la propera!