A CASA, PERÒ BEN DESPERTS! 16.03.2020

Benvolgudes famílies i arquiexploradors al blog de Ponent!

Resulta estrany saludar-vos a tots plegats. Normalment sou els pares i mares els lectors d’aquest quinzenari, però ara en sou també receptors els protagonistes de totes les aventures que expliquem aquí. La veritat és que ja se us troba a faltar, i això que han passat poquets dies!

Degut a la situació excepcional que estem vivint, ja sabeu que ens hem de quedar a casa. De ben segur que ja haureu trobat moltes maneres d’entretenir-vos i us haureu inventat molts passatemps fins ara inexplorats. És el moment de demostrar que sou pacients, madurs i responsables. Pot arribar a ser bastant molest no poder sortir de casa, ho sabem, però també pot ser una oportunitat per convertir casa nostra en un espai polivalent: l’escola, el parc, la pròpia casa... Amb l’objectiu de distreure'ns i de seguir al peu del canó amb tota la feina que hem anat fent a l’escola, el nostre BLOG serà el principal MITJÀ DE COMUNICACIÓ per a PROPOSAR tasques, jocs, lectures i altres suggeriments que podreu anar resolent aquests dies. ATENCIÓ! Són propostes a fer, així que en cap cas és obligatori dur-les a terme, però sí que és molt recomanable anar treballant en la mesura que es pugui.

El primer que podeu fer aquests dies és PRACTICAR L'OBRA DE TEATRE. Sóc conscient que molts us la sabeu ja molt bé, però no és el mateix practicar-la a casa que fer-ho a l’escola amb la participació de tots els personatges. A alguns de vosaltres encara se us ha de donar l’entrada en algunes de les vostres intervencions, i hauríem d’aconseguir poder-la fer d’una tirada quan tornem a l’escola. Així que ja sabeu, a practicar cada dia! També podeu fer un dibuix de com us imagineu que podríeu anar vestits a l’obra. Podeu parlar amb els pares a veure quines peces de roba podríeu fer servir, com us podríeu caracteritzar millor... Penseu que teniu molt temps i un armari ple de possibilitats! Disfresseu-vos i proveu. Serà divertit! Quan arribeu a alguna proposta de vestuari que us agradi, estaria bé que us dibuixéssiu amb la vestimenta posada, ho pintéssiu i, al costat, féssiu la llista dels elements utilitzats.

El segon passatemps IMPRESCINDIBLE aquests dies és la LECTURA. És l’oportunitat perfecta per millorar la nostra habilitat com a lectors cada vegada més experts i per treballar la fluïdesa, la puntuació, la comprensió... Tot i que hi pot haver moments de tot, és necessari que llegiu en veu alta amb el pare o la mare al costat perquè us puguin corregir o fer de bons models lectors! A continuació us deixo un enllaç a una plataforma amb material interactiu per a treballar les habilitats lectores. Està molt bé! Remeneu, que us agradarà!

ENTRENA’T PER LLEGIR!


Pel que fa a les nostres habilitats com a escriptors, que ja sou tots uns experts, us proposo una activitat que m’encanta i que és totalment lliure. Segur que us sonarà perquè molts ja la vau fer durant les vacances de Nadal. Crec que aquests són molt bons dies per ESCRIURE UN DIARI. Podeu fer-ho en fulls blancs i anar separant un dia de l’altre simplement escrivint la data al costat del títol que us inventeu. Podeu explicar què heu fet, què us angoixa, què us agrada més d’estar a casa, què us agradaria estar fent si poguéssiu sortir... Les possibilitats són infinites! SOBRETOT, penseu molt bé com s’ha d’escriure allò que voleu explicar. A mode de correcció, una bona opció és que, de tant en tant, els pares us escriguin a sota el mateix text que heu escrit vosaltres però amb bona ortografia per tal que el pugueu comparar amb el vostre i encerclar, en l’escrit dels pares, aquelles paraules que estan escrites de forma diferent a la vostra. És una bona manera de repassar i aprendre ortografia! Aquí teniu un exemple:

16-03-2020. A PUNT PEL TELETREBALL.

Avui m’he llevat ben d’hora, he pres el cafè assegut al balcó i ha estat estrany perquè mai ho faig. Sempre el prenc a l’escola. Després m’he dutxat i m’he vestit com ho faig habitualment per seguir amb una rutina encara que no surti de casa, i ara estic aquí assegut, davant de l’ordinador, escrivint als meus nens i nenes de Ponent i a les seves famílies algunes orientacions perquè puguin passar aquests dies amb una mica més d’entusiasme, entreteniment i aprenentatge!

Podeu acompanyar cadascun dels dies amb un petit dibuix que complementi la vostra explicació, com ho fem a classe quan parlem del cap de setmana.

Per acabar, us proposo una activitat per a practicar les nostres habilitats com a arquitectes que segur que us encantarà. Ara que passarem més temps a casa, és el moment perfecte per observar molt bé la distribució de l’habitatge i fer un súper PLÀNOL en PLANTA (vista d’ocell) DE CASA i dibuixar-ne els principals elements. Ja sabeu que en els plànols no es dibuixa tot, sinó només el mobiliari principal de cada estança. Potser també us va bé representar-hi algun element que ajudi a identificar millor de quin espai es tracta en cada cas. Quan hagueu acabat de fer tots els elements amb llapis, deixeu que se’l mirin els pares per si us han de corregir alguna perspectiva, tot i que ja esteu molt acostumats a dibuixar tots els elements en vista d’ocell i segur que ho feu genial! Per a fer el perímetre de la casa sí que estaria bé que demanéssiu ajuda als pares. Quan hagueu acabat amb la fase del llapis, pinteu el plànol en acord als colors reals i escriviu amb llapis també què és cada habitació.

IMPORTANT!! TOT ALLÒ QUE FEU QUE SIGUI EN HORITZONTAL, COM HO FEM A L’ESCOLA! Així quan tornem a classe i porteu tot el que hagueu estat fent mirarem d’incloure-ho als àlbums!

Ah, per cert! La Srta. Jordina, la Srta. Marta i la Srta. Inés també tenen propostes per a vosaltres:

MÚSICA:

WWW.aprendomusica.com (es pot traduir la pàgina al català). D’aquesta web podeu jugar als següents jocs:
·       Practica ritmes de negra i silenci
·       Dibuixa la clau de sol
·       Prova de reconèixer el ritme musical

Entreu al XILÒFON GALÀCTIC i practiqueu (heu de seguir el color de les notes):
·       Canta el gall

WWW.touchpianist.com Per tocar famoses peces de piano amb el teclat de l’ordinador o la tablet. Aneu a “choose diferent piece”. Us recomano:
·       Moonlight sonata de Beethoven
·       Mozart music pack: Twinkle little star (toqueu-la al vostre ritme, no al ritme de la demostració)


EDUCACIÓ FÍSICA:

Podeu anar a l’enllaç i entrar a l’illa DIVERLAND. Un cop allà us podeu moure per diferents atraccions. A cada lloc/atracció hi ha una sèrie d'activitats a realitzar.


Recurso educativo elaborado a través del Convenio Internet en el Aula, entre el MEC y las comunidades autónomas. Créditos Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons.. NIPO: 820-09-190-3
recursostic.educacion.es

És important intentar destinar una part del nou horari especial a fer una mica d’activitat física! A continuació teniu alguns enllaços:

1.Yoga
- Yogic (hi ha varies càpsules de yoga)

2. Activitat física:


LLENGUA CASTELLANA:

I avui, fins aquí! A mitjans/finals de setmana tornareu a tenir notícies amb nous suggeriments. Penseu que aquesta estada llarga a casa també és una molt bona oportunitat per a repartir-vos de forma justa les TASQUES DOMÈSTIQUES i col·laborar a casa amb tot el que us deixin!

Us envio una ABRAÇADA VIRTUAL GEGANT

Fins aviat!

Jordi Argenter