PARTÍCULES D'AIRE + APARELL LOCOMOTOR. A MOURE L'ESQUELET! 11.05.2020

BON DIA estimadíssimes famílies!

Una setmana més, Ponent! Tot i estar tancats a casa, la veritat és que els dies avancen força ràpid i anem sumant setmanes d’aprenentatge virtual gairebé sense adonar-nos-en. Hem de valorar la sort que tenim de poder accedir a tota aquesta tecnologia que ens permet veure’ns per les pantalles i seguir aprenent dia rere dia. Suposo que recordareu que fa temps parlàvem constantment, quan treballàvem la DIVERSITAT, que no tothom té la sort de poder viure com ho fem ni d’accedir a ordinadors, tauletes o mòbils tan fàcilment com ho fem nosaltres. N’hem d’estar agraïts.

Sé que us ho dic sovint, però estic MOLT CONTENT de l’evolució que esteu fent TOTS i de l’esforç que dediqueu a treballar des de casa. Ja teniu una rutina ben establerta i uns ajudants magnífics a casa que us guien en el vostre aprenentatge, ajudant en el procés que nosaltres no podem observar ni orientar de forma tan progressiva, com estem acostumats a fer. Jo sempre reviso les vostres tasques i m’encanta veure que teniu cura de la presentació, que us esforceu per fer bona lletra, que reviseu allò que feu, etc. És important que no perdem els hàbits de treball que tant entrenàvem dia a dia a l’escola.

He anat rebent alguns vídeos vostres on m’ensenyeu la vostra CAPSA DELS SENTITS i n’expliqueu el contingut. Estan molt i molt bé i m’encanta veure’ls. De fet, els he remirat més d’una vegada. Als que encara no heu confeccionat la vostra capsa, us animo a fer-ho i a enviar-me el vídeo per correu. M’esperaré encara uns dies fins que en rebi més i després faré un muntatge perquè pugueu veure les capses dels vostres companys. També us animo, si en teniu ganes, a enviar-me fotos vostres del que feu durant el temps lliure a casa, ja sigui cuinant amb la família, jugant amb els germans, fent exercici, sortint a passejar al carrer... Tot i que sé que teniu molt contacte entre vosaltres i us expliqueu moltes coses, crec que el fet de poder mostrar petits trossets del vostre dia a dia en aquest blog pot ser una bona manera d’estar més connectats entre nosaltres i de percebre’ns més a prop els uns dels altres.

Dit això, us ensenyo precisament una de les coses que ha fet el Guifré durant aquest confinament arrel del nostre projecte del COS HUMÀ. Potser alguns ja ho sabreu, i fins i tot ho coneixeu, però hi ha una sèrie disponible a Netflix titulada STORYBOTS amb capítols que expliquen algunes de les coses que hem estat treballant nosaltres amb el projecte. La veritat és que està força bé, així que si hi teniu accés, és una bona manera de passar l’estona i reforçar aprenentatges. Parlava del Guifré perquè és ell qui ens ho recomana. Aquí el veiem concentrat amb un capítol que parla de la VISTA i un altre de l’OÏDA. Gràcies Guifré i família per la recomanació!



La Mireia i família també ens van recomanar el documental DINS EL COS HUMÀ que van començar a emetre fa no massa al canal 33. És la traducció al català del documental INSIDE THE HUMAN BODY produït per la BBC el 2011 i està molt i molt bé. També té capítols que parlen de moltes coses que hem anat treballant. Gràcies família!

El Pol, a més, ens va explicar que la Mar està treballant també el cos humà i que, com que a Tramuntana els han recomanat alguns episodis mítics de LA VIDA ÉS ASÍ: ÉRASE UNA VEZ EL CUERPO HUMANO, ell també els ha estat mirant. Són una bona opció també per complementar el que anem aprenent.

Us ensenyo algunes cosetes més. El Pol també ens ensenya una casa que ha construit i altres construccions amb Lego. A més, també ha fet la seva pròpia mascota virtual! És molt guai! La Júlia i la Mireia ens ensenyen com resolen els problemes matemàtics amb el programa que segur que tots ja domineu súper bé! Ja he vist que molts de vosaltres també l'heu fet servir, i amb resultats excel·lents! Per acabar, podeu veure l'Abril dins de la seva atmosfera creativa, amb el seu museu de dibuixos. També la veureu a ella i al Roc a la porta de l'escola. Hi van fer una visita! Esperem que ben aviat aquesta porta estigui oberta de bat a bat i hi aculli tanta vida com sempre ha fet!










Sincerament, Ponent, em sap especialment greu haver-nos de quedar a casa durant una setmana com la que encetem, i és que avui dilluns dia 11 de maig era el dia en què havíem de marxar carregats a l’autocar per viure l’aventura de les CONVIS de primària. Els papes us haurien dit adéu des del carrer, ben contents per vosaltres. La veritat és que a mi m’encanten les CONVIS tant o més que a molts de vosaltres i m’hauria agradat moltíssim poder-vos acompanyar en la vostra estrena de les de primària. No podrà ser, però el que és segur és que en vindran moltes més i seran ESPECTACULARS!

Per contrarestar l’anul·lació de les convivències sempre podeu sortir a dormir al balcó o a la terrassa amb el vostre sac i adormir-vos mirant el cel. No oblideu fer un joc de nit abans en família! Pot ser una aventura ben especial, sempre que els pares us deixin, clar! Potser us hi acompanyen i tot! Això sí, també us podeu esperar a l’estiu perquè el temps acompanyi encara més.

Aquesta setmana ve, com sempre, ben carregada de propostes que de ben segur us faran gaudir i aprendre moltíssim. Recordo novament que la planificació setmanal la faig prou àmplia perquè tothom pugui seleccionar les activitats a realitzar. Òbviament, si només ens centrem en el nivell i les capacitats del grup, és factible desenvolupar tota la planificació, però som plenament conscients que les circumstàncies familiars canvien d’una casa a l’altra i que en molts casos es fa necessari seleccionar. No ens angoixem!

Durant aquests dies seguirem entrenant les nostres súper habilitats lingüístiques i matemàtiques a partir d’activitats semblants a les de planificacions anteriors i, pel que fa al projecte, aprendrem moltes coses sobre el nostre APARELL LOCOMOTOR. També farem de científics que treballen amb PARTÍCULES i seguirem parlant de l’AIRE. Endavant!



POSSIBLE PLANIFICACIÓ SETMANAL

DILLUNS 11/5/2020

Lectura autònoma de qualsevol conte o llibre. 30' mínim.

____

Text lliure LA MOTXILLA DE CONVIVÈNCIES... Com comentava més amunt, avui hagués estat el dia en què començava la nostra aventura de les CONVIS. Com que no podrà ser, us animo a entrenar igualment la vostra capacitat d'organització i planificació escrivint la llista de coses que creieu que hauríeu de posar a la motxilla per anar de convivències. Acompanyeu el text amb un dibuix de vosaltres carregant la súper motxilla! Acabarem la llista , a més, amb un missatge esperançador on continuareu la frase No puc anar aquest curs de convivències però... Potser l'any que ve podeu recuperar el vostre text i utilitzar-lo per fer la motxilla de veritat!

____


REPASSEM SUMES I RESTES! Seguim amb noves sumes i restes per mantenir-nos actius. Recordeu tots els passos que cal fer quan les resoleu i, sobretot, reviseu. Aquesta  vegada teniu sumes amb 3 sumands! Les heu de resoldre com sempre! Segur que les feu súper bé!

(recordeu DESCARREGAR el document abans de començar a treballar)

____


LES PROPIETATS DE L'AIRE. PENSEM EN PARTÍCULES. Ja us he comentat que aquesta setmana ens convertirem en súper científics i científiques perquè farem experiments. Estigueu molt atents al següent vídeo on us explico com els treballarem!



Us proposo, si en teniu ganes, que poseu a prova les partícules d'aire de casa vostra construint-vos un PARACAIGUDES CASOLÀ espectacular! Si cliqueu al títol rosa accedireu a un vídeo on us ensenya pas a pas com fer-lo. Si teniu retalls de roba per casa podeu canviar el plàstic per la roba i us durarà més. Podeu substituir també el recipient per un ninot, que quedarà més bonic! No dubteu a enviar-me fotos si us animeu a construir-lo, o vídeos de com el feu volar, si us agrada més!


____


VIDEOTROBADA JITSI MEET a les 11:00h i a les 15:00h. Aprofitarem per resoldre qualsevol dubte que tingueu i tornarem a treballar el  CÀLCUL MENTAL. Necessitareu full, llapis i un color de fusta. 

____


DIMARTS 12/5/2020


Lectura autònoma de qualsevol conte o llibre. 30' mínim.

____

COMPRENSIÓ LECTORA BOB ESPONJA. Aquí us deixo una C.L. semblant a les que hem anat fent. De ben segur que molts de vosaltres coneixeu els personatges que hi surten!

(recordeu DESCARREGAR el document abans de començar a treballar)

____

SUDOKUAquí teniu més sudokus per seguir practicant. Com que sé que a molts de vosaltres us encanten, us en poso un altre aquesta setmana que és un pèl més complicat perquè no es fa amb 4 nombres sinó amb 9, que són els habituals. Si us hi atreviu, cliqueu AQUÍ.


(recordeu DESCARREGAR el document abans de començar a treballar)

____

EXPERIMENTEM AMB L'AIRE. 1r EXPERIMENTComencem amb un experiment senzill que podreu reproduir fàcilment a casa vostra. Us animo, després, a resoldre la FITXA que ja us vaig comentar al primer vídeo per assimilar-ne bé el contingut. Recordeu respondre les preguntes amb les vostres paraules. Si esteu atents al vídeo, jo us en dono les respostes!



(recordeu DESCARREGAR el document abans de començar a treballar)

____


DIMECRES 13/5/2020

Lectura autònoma de qualsevol conte o llibre. 30' mínim.

____


UN MÓN DE LLETRESAvui toca resoldre la lletra T. Segur que ho feu tan o més bé que amb les anteriors. Ja se'ns comencen a acabar les consonants!

(recordeu DESCARREGAR el document abans de començar a treballar)

____


Ponent... tenim un problema! Com ja és costum, teniu un problema a resoldre enllaçat al títol d'aquesta activitat, i aquesta vegada es tracta de la continuació del problema de la setmana passada. Recordeu què li passava al David? Penseu molt bé què cal fer per respondre la pregunta. Jo us dono alguna pista. Us convido igualment, si ho voleu, a representar el problema amb el programa de què tant hem estat parlant. Podreu accedir a l'aplicació clicant AQUÍ

(recordeu DESCARREGAR el document abans de començar a treballar)


____



L'APARELL LOCOMOTOR. Ponent, estigueu atents als següents vídeos per aprendre com funcionen el nostre esquelet i els nostres músculs. Segur que ja en sabeu moltes cosetes, però n'aprendreu més!




Com haureu vist, les articulacions, juntament amb la força que fan els músculs, són les que permeten que el nostre esquelet es pugui moure. Us proposo un petit experiment que podreu fer fàcilment si aconseguiu 4 ampolles de plàstic, tot i que us recomano fer-lo després de l'experiment de demà DIJOUS perquè, si el voleu fer, també  necessitareu dues ampolles

Primer de tot, escolteu amb atenció la següent cançó i aprofiteu per moure l'esquelet! Fixeu-vos en totes les parts del cos que convida a moure la lletra de la cançó i també en la coreografia que us proposen. La podeu seguir?



Ara intenteu-la tornar a ballar bloquejant-vos dues de les parelles d'articulacions que més fem servir a tota hora. Per fer-ho utilitzeu les ampolles d'aquesta manera. Costa més oi?



Ara crec que ja esteu preparats per resoldre la següent activitat. L'he titulat A MOURE L'ESQUELET. Quan l'acabeu, us deixo també la CORRECCIÓ perquè us pugueu valorar vosaltres mateixos. 

(recordeu DESCARREGAR el document abans de començar a treballar)
    ____


    VIDEOTROBADA JITSI MEET a les 11:00h i a les 15:00h. Aprofitarem per resoldre qualsevol dubte que tingueu i practicarem una mica la COMPRENSIÓ ORAL a partir d'una cançó!



    DIJOUS 14/5/2020


    COMPRENSIÓ LECTORA MONSTRES S.A. Amb aquesta activitat haureu de llegir força per aconseguir acolorir els personatges que veureu tal i com se us demana. Segur que a molts de vosaltres també us sonen les seves cares monstruoses! Espero que us agradi!

    (recordeu DESCARREGAR el document abans de començar a treballar)

    ____




    A JUGAR AMB CENTENES, DESENES I UNITATS. Pel que fa a l'àrea de matemàtiques, avui només us faig arribar un material perquè jugueu al BINGO mentre repasseu numeració i representació numèrica. Si algun dia teniu l'oportunitat de jugar-hi, us agilitzarà l'associació nombre - quantitat i us ho passareu de meravella! També us adjunto un altre JOC DE TAULA que presenta una dinàmica semblant però amb quantitats més senzilles. Potser podeu començar primer per aquest. Espero que us agradin i que els pugueu aprofitar algun dia d'aquests!



    (recordeu DESCARREGAR el document abans de començar a treballar)


    ____

    QUÈ PASSA SI ES TRENCA UN OS? Els ossos que componen el nostre esquelet generalment són flexibles i aguanten força bé els cops o les caigudes. Ens els hem d'imaginar com una branca força gruixuda. La podrem doblegar una mica, però arribarà un moment en què, si fem massa pressió, la branca es trencarà. Amb els ossos passa el mateix. La bona notícia és que tenim un cos tan intel·ligent i amb unes cèl·lules tan treballadores que sempre aconsegueix recuperar-se. 

    Primer us proposo que us convertiu en metges i metgesses i exploreu molt bé les radiografies que trobareu AQUÍ per identificar la fractura en cada cas. Totes les fotografies en tenen una!

    Ara us convido a veure el següent vídeo amb molta atenció si voleu saber com s'ho fa el nostre cos per curar un os trencat. Després, us adjunto un altre vídeo on veureu, a través d'una animació, fins on arriba la tecnologia mèdica actual quan es tracta de curar fractures als ossos. Penseu que això és quan algú s'ha fet molt i molt mal caient. Normalment amb una mica de guix per immobilitzar l'os i força repòs n'hi ha prou per tornar a l'acció sense problema. 








    (recordeu DESCARREGAR el document abans de començar a treballar)

    ____



    EXPERIMENTEM AMB L'AIRE. 2n EXPERIMENT.  Aquí teniu un altre experiment que ens ajudarà a demostrar que l'aire, tot i que no es veu, ocupa espai. Us animo, després, a resoldre la FITXA de l'experiència per assimilar-ne bé el contingut. Recordeu respondre les preguntes amb les vostres paraules. Si esteu atents al vídeo, jo us en dono les respostes!





    (recordeu DESCARREGAR el document abans de començar a treballar)

    DIVENDRES 15/5/2020
    Per molts anys Dídac!


    Lectura autònoma de qualsevol conte o llibre. 30' mínim.

    ____

    A SEPARAR PARAULES! Aquí us deixo noves frases on s'han ajuntat totes les paraules. A veure si sou capaços de retrobar els espais per tal que s'entengui el missatge que volen transmetre. Recordeu que, abans de copiar-les en l'ordre correcte, va molt bé separar les paraules amb ratlletes. Ànims! Després, us ho podeu corregir clicant AQUÍ



    (recordeu DESCARREGAR el document abans de començar a treballar)



    ____


    Ponent... tenim un problema! Recordeu el problema que us donava la solució amb maduixes? Doncs ara en teniu un de semblant però amb diners! Us hi animeu?



    (recordeu DESCARREGAR el document abans de començar a treballar)

    ____

    EXPERIMENTEM AMB L'AIRE. 3r EXPERIMENT.  Aquí teniu l'últim experiment que ens ajudarà a demostrar que l'aire ocupa espai i, per tant, té volum. Us animo, com sempre, a resoldre la FITXA de l'experiència per assimilar-ne bé el contingut. Recordeu respondre les preguntes amb les vostres paraules. Si esteu atents al vídeo, jo us en dono les respostes!





    (recordeu DESCARREGAR el document abans de començar a treballar)

    ____


    VIDEOTROBADA JITSI MEET a les 11:00h i a les 15:00h. Aprofitarem per resoldre qualsevol dubte que tingueu i farem una classe una mica diferentIntentarem fer un ESCALFAMENT per activar el nostre cos i alliberar tensions als músculs i articulacions. No us caldrà cap cadira! A veure si ens surt bé!  ATENCIÓ! Hi ha hagut un canvi d'última hora. Reservarem aquest escalfament de l'aparell locomotor per la setmana vinent perquè hi haurà una petita sorpresa que ben aviat sabreu! Avui a la sessió aprofitarem per treballar una mica la lectura.

    Això és tot per aquesta setmana, Ponent, però no marxeu encara perquè ja sabeu que hi ha altres mestres vostres que també us volen proposar activitats ben entretingudes perquè seguiu aprenent tan bé com ho fèieu. Us adjunto aquí els seus missatges. Com sempre, recordeu que és millor enviar la feina directament als correus d'aquests mestres! Gràcies!! Els adjuntem a continuació:


    George: j.cervantes.1@escolatabor.cat

    Marta/Inésm.perez.1@escolatabor.cat

    EDUCACIÓ FÍSICA:

    Hola Ponent! Espero que estigueu gaudint molt amb els passejos pel carrer i que estigueu fent molta activitat física. Aquesta setmana us proposo jugar al MONOPOLY de l'educació física amb la vostra família. Qui superarà més reptes? Segur que passeu una bona estona familiar! Si feu fotos o vídeos feu-m'ho arribar al meu correu!


    Una abraçada molt gran!


    CASTELLANO:


    ¡Hola Ponent! Espero que estéis genial. Esta semana os propongo un POEMA para leer y dibujar y una SOPA DE LETRAS con la letra Ñ. ¡Un abrazo para todos!



    ENGLISH:


    Hello everyone! I hope you're fine. HERE you have an activities that will help you improve your level. Good luck! I hope we'll meet soon. I miss you all. 

    Ara sí, Ponent, toca acomiadar-nos fins la propera setmana, però ja sabeu que ens veiem d'aquí una estoneta per les pantalles. Com sempre, ja en tinc ganes!!

    UNA ABRAÇADA DE 10 SEGONS PER TOTHOM! Us trobo moltíssim a faltar, Ponent!